Uw site en de zoekmachines

U heeft een website, maar nog geen bezoekers? Dan is het aan te raden om eens goed te kijken naar uw website. Gemiddeld 80% van de bezoekers van een website komen via de zoekmachines, mits de website goed is aangemeld bij de zoekmachine. Nadat uw site is aangemeld bij de zoekmachines wordt de site geindexeerd door de zoekmachines. Dit gaat automatisch en kan, afhankelijk van de zoekmachine, enige dagen tot maanden duren.

Via onderstaand stappenplan kunt u uw site aanmelden bij de zoekmachines.

Stap 1 - Is uw site leesbaar voor de zoekmachine's ?

Controleer eerst of uw site geschikt is om gelezen te kunnen worden door een zoekmachine. Het indexeren van uw website door een zoekmachine gebeurt automatisch via zogenaamde robots, deze worden ook wel spiders genoemd. Deze robots bezoeken uw website en aan de hand van de door u opgegeven criteria in uw website wordt deze opgeslagen in de database van de zoekmachine.

Alhoewel een robot een vernuftig stukje programmatuur is kan een robot niet veel meer dan HTML (de programmeertaal van uw website) lezen. Websites die bestaan uit Flash, of werken met veel JavaScript worden door een robot vaak niet goed of onvolledig geindexeerd. Zorg er dus voor dat uw website zoveel mogelijk uit HTML bestaat voor een optimale indexering in de zoekmachines.

Stap 2 - Zorg dat uw "META-TAGS" in orde zijn

Controleer de META-tags van uw website. META-tags zijn speciale stukjes code in uw website die gebruikt worden door de robots om uw website goed te indexeren. Met deze META-tags kunt u aangeven of een site wel geindexeerd mag worden, en met welke gegevens dit moet gebeuren. Zo is er een titel-metatag, een keyword-metatag (trefwoorden), en een description-metatag (omschrijving.) Deze META-tags bepalen de weergave van uw site in de zoekmachines, en in zekere mate ook de plaats waar uw site komt te staan in de lijst met websites. Meeste CMS-systemen, zoals WordPress en Joomla, hebben makkelijke mogelijkheden om uw meta tags in te kunnen voeren.

Belangrijk: Indien u gebruik maakt van een forwarding via InterIP , dan kunt u via een e-mail aan onze helpdesk vragen om de meta-tags ook op te nemen in de forwarding. Op deze manier kan een zoekmachine uw site ook vinden als u gebruik maakt van een forwarding. Vergeet niet de door u gewenste meta-tags mee te sturen in dit e-mail bericht!

Stap 3 - Zorg voor content op uw site

Zorg dat u genoeg content op uw site heeft staan. Bepaal een stuk of 10 woorden/termen waarop uw gevonden wilt in de zoekmachine’s en laat deze sleutelwoorden uitspringen in uw tekst. Vermijd daarbij herhalingen en probeer creatief gebruik te maken van plaatsnamen, koppeltekens, productnamen en alternatieve termen voor uw sleutelwoorden. Vermijd teveel gebruik van grote afbeeldingen en stap helemaal af van flash animaties. Dat soort content kan niet door de zoekmachines geindexeerd worden en als u ook nog vrij karig bent omgesprongen met de tekst op uw pagina dan zullen de zoekmachines de pagina’s van uw concurrenten veel eerder tonen.

Stap 4 - Beveilig uw website met een SSL certificaat

Zoekmachines zoals Google indexeren websites met een SSL certificaat hoger dan websites zonder een SSL certificaat. Omdat een SSL certificaat de communicatie tussen uw website en uw bezoekers versleuteld over de lijn verstuurt is het onmogelijk voor hackers om dat verkeer uit te lezen. Uw bezoekers zullen zich veilig voelen en zullen sneller op uw link in de zoekmachines klikken. InterIP biedt op al zijn shared hosting accounts naast de gratis SSL certificaten van Let’s Encrypt ook verschillende betaalde certificaten aan. Voordeel van een betaalde certificaat ten opzichte van een gratis Let’s Encrypt certificaat is dat er een garantiebedrag op zit en dat de installatie en de periodieke vernieuwing volautomatisch door ons wordt gedaan. Zo vergeet u nooit om uw certificaat te verlengen en loopt u geen kans op strafpunten van de zoekmachines omdat uw certificaat verlopen is.

Stap 5 - Maak een sitemap

Zorg voor een sitemap. Maak een pagina waarop alle links staan naar subpagina’s op uw website. Zorg dat deze pagina eenvoudig te bereiken is vanaf de hoofdpagina. Op deze manier kan een robot via de hoofdpagina van uw website eenvoudig alle subpagina’s van uw website bereiken. Overigens kan een site-map ook verhelderend werken voor uw bezoekers, zij kunnen in een oogopslag zien waar bepaalde informatie te vinden is.

Voor de meeste CMS-systemen, zoals WordPress en Joomla, zijn er gratis plugins beschikbaar om een professionele sitemap aan t