PHP versie bijwerken in Plesk

Om de PHP versie van een website te controleren en eventueel te updaten dient u in te loggen in Plesk, dit is onze webhosting control panel. U kunt inloggen in Plesk via de beheeromgeving. We raden u aan om deze pagina in een apart tabblad of venster open te houden en door de stappen heen te lopen.

Log allereerst in op onze website, u komt dan terecht in de beheeromgeving. Rechtsboven in uw scherm staat de tekst ‘Ga direct naar domeinnaam’ met een blauwe knop ernaast. Kies hieruit de domeinnaam waarvan u de PHP versie wilt controleren en bijwerken. Hierna zal er omgeleid worden naar een nieuw scherm. Kies in het linker menu voor ‘webhosting beheer’. In dit scherm heeft u de knop ‘Direct inloggen op het control panel’ Druk hierop om in Plesk in te loggen.

Inloggen in Plesk via beheeromgeving

Nadat u inlogt in Plesk ziet u het volgende scherm (zie screenshot hieronder). Hier kunt u verschillende dingen m.b.t. de webhosting van uw domeinnaam uitvoeren. Onder PHP staat de huidige versie van de domeinnaam. Dit kan bijvoorbeeld 8.0 of 7.4 zijn. Alle versies die lager zijn dan PHP 8.1 zijn verouderd en worden niet meer ondersteund. Het is belangrijk om de PHP versie van de website zo snel mogelijk op PHP 8+ te zetten.

Het scherm na inloggen op Plesk

Druk op PHP onder ‘Dev Tools’. Een nieuw scherm zal geopend worden. Dit zijn de PHP instellingen. Het belangrijkste hier is de huidige versie wijzigen. De rest van de informatie kunt u negeren. Wanneer u op de PHP versie klikt krijgt u een rijtje van PHP versies waar u de website op kan zetten. Kies uit dit rijtje een versie PHP 8.1 of hoger. Scroll daarna naar beneden. Eenmaal onderaan de pagina klikt u op de blauw knop ‘apply’ en vervolgens op ‘ok’ om het scherm te verlaten.

Screenshot opties PHP bijwerken

Nadat u zich weer in het scherm met alle opties voor de domeinnaam bevindt zult u zien dat de PHP versie is bijgewerkt. Het is nu belangrijk om te controleren of de website nog goed werkt. Er kunnen verschillende dingen ‘stuk’ gaan bij het bijwerken van de PHP versie van websites. Als u uw website zonder problemen kan gebruiken en bezoeken is het gelukt om de PHP versie te updaten!

Voorbeeld van website op PHP 8+

Als er een fout of een ander probleem met de website is kunt u gebruik maken van de logs. Naast PHP onder ‘dev tools’ is er een knop genaamd Logs. Als u hierop klikt ziet u alle logbestanden. Deze geven informatie over activiteiten op de website. Als iets niet naar behoren werkt zal het in de Logbestanden te zien zijn. Ook de logbestanden kunt u filteren zodat deze alleen errors / foutmeldingen laten zien. Hieronder een voorbeeld van de logbestanden.

Voorbeeld van de logbestanden website

Lukt het niet om uw PHP versie zelf te updaten en komt u er zelf niet uit? Wij helpen u graag verder. U kunt contact opnemen met ons via het telefoonnummer van de helpdesk of door een mail te sturen naar helpdesk@interip.nl. Let op: omdat het soms (veel) tijd kost om PHP fouten op te lossen bij het updaten kunnen er kosten in rekening gebracht worden. Dit zal altijd van tevoren aangegeven worden.